Lilla, lilla Vilhelm!Egentligen hade vi inte fått klartecken att ta på Vilhelm kläder men vi provade ändå, det var inte lätt att klä på den lilla kroppen den lilla bodyn i storlek 44 och de små, små strumporna. 

Men det var åtminstone inte lika mycket protester från lilla Vilhelm som det var från Axel imorse när jag tog på honom vantarna. Det kommer bli en lång, lång vinter fylld av overallbrottning och nervsammanbrott från båda parters sida. Tur att Vilhelm i alla fall är samarbetsvillig för det mesta.

Tonårs-Axel


Axel kopplar av med lite slösurf på telefonen efter en hård dag på dagis.

World pharmacist day

Idag är det världsfarmaceutdagen. Grattis till mig och mina kollegor!

Nu är Kanarieöresan och Arlandahotellet betalt och jag hoppas att det snart blir den 25:e igen.Positiva Vilhelm

Det blev en till iPad (eller nej, en billigare surfplatta) idag så nu kan vi nog hålla båda barnen sysselsatta under sex timmars flygresa.

Idag har det regnat så vi har mest varit inomhus och städar och tvättat, organiserat om barnens byrålådeordning och lekt med lego. När solen var framme en lite stund gick vi ut på promenad, Axel och jag med vagnen och Vilhelm provade för första gången cykeln utanför garageplattan. Det gick bra med cyklandet ända tills han kom för långt ut i vägrenen och ramlade med cykeln över sig rakt ner i ett vattenfyllt dike med ansiktet först. Jag trodde att han skulle bli ledsen och vägra cykla mer men tydligen tyckte han så mycket om att cykla så att det var värt att fortsätta trots vurpan. Det har hänt något sedan han blev fyra år, han är mycket gladare och nöjdare hela tiden.

Cykel-Vilhelm:Jag frågade om han ville åka hem istället men han ville absolut cykla hela turen vi bestämt att vi skulle åka innan dikeskörningen. Men det går inte att cykla på vår grusväg, den är för ojämn, först drog jag Vilhelm och cykeln, sedan försökte Vilhelm leda cykeln själv, men det gick inte så bra, han snubblade på stödhjulen så det slutade med att jag drog cykeln och Vilhelm drog Axel. Han är stark!Idag har varit en bra dag, alla har varit glada och allt har varit roligt. Fler sådana dagar tack.

Fyra år sedan:


Vilhelm fick flytta ut från akutsalen till vårt rum. Äntligen kunde vi börja vårt liv som familj även om det inte riktigt var så som andra tänker sig första tiden med en nyfödd. Sladdar överallt, andningslarm som piper på nätterna, inga kläder på bebisen, han måste sova på värmemadrassen (kanske därför han sov i vår säng i sju månader efter att vi kommit hem)

Nu behöver jag en glass.

Avancerat

Jag försökte titta på Bonde söker fru men jag kunde inte riktigt hänga med i storyn, det är ju ett program som är väldigt svårt att förstå (?). Jag går och lägger mig istället och hoppas på en bättre dag imorgon, är alla pigga och glada ska vi åka och köpa en iPad till Axel så att de har varsin på flyget, det blir lugnast för alla. Vilhelm ligger och sover i vår säng så jag ska gå och värma mig lite på honom, det stackars barnet.

Tonåringen Axel

Vilhelm är för det allra mesta en väldigt omtänksam storebror och så även idag när Axel skulle gå ut och inte hittade sin hatt, han fick låna Vilhelms älskade Blixten-keps. Han blev ju precis som en liten tonåring i de här kläderna, precis så här kommer han se ut om 15 år:


Fast kanske lite mindre chokladruta kring munnen och lite mer moppemustasch istället.

Idag har vi varit jätteduktiga och ordnat till sakerna under presenningen "garaget" och slängt en hel släpkärra med onödiga saker vi sparat. Nu kan vintern komma, vi hade ju sagt att vi skulle rensa innan vintern.

Annat roligt idag har varit att Vilhelm och Axel börjat på Skogs-Mulle. Axel var väldigt intresserad trots att han egentligen är för liten för att få vara med, Vilhelm tyckte det var roligt men inget är lika roligt som dansen på onsdagar. 

Axel på sovprommenad, men hur ska man kunna sova när det finns så mycket roligt att titta på? Det brukar sluta med att jag får lägga ner honom och så somnar han efter 14 uppsittningar.


Min mat idag var så fin att jag var tvungen att ta kort på den:


Ungsrostade grönsaker.

Vi bor granne med en byggarbetsplats........och det trivs vi ganska bra med!

Axel säger "Mamma"

Undertecknad är numer den blivande tillförordnade apotekschefen på LloydsApotek Stora Gatan i Köping. Jag fick frågan idag om jag hade lust att ta över min chefs arbetsuppgifter när hon är mammaledig, jag tackade ja, det kan ju vara lite intressant att se även den delen av apoteksbranchen. Spännande!

Igår kväll lyssnade Vilhelm och Axel på hårdrock i badet och minsann, hårdrock är bra för små barn, för när jag kom hem skrek Axel med sin högsta hårdrocksröst "Mmmammaa!!". Första gången han säger mamma! Min lilla söta gubbe! Han var så gosig ikväll, för första gången på jättelänge ville han gosa in sig i min famn och sova  så, det har inte hänt på många månader.

Ikväll är jag ensam hemma så jag hat suttit och funderat över vad jag vill göra på semestern nästa år. Det här vill jag göra:


Men jag har en känsla av att Jocke kommer komma med sina tråkiga förslag om altan- och garagebygge. Vad ska man med en altan till när man kan åka till Los Angeles för pengarna istället?

18-månaderskontroll och habilitering

Äntligen kom vi (alla utom jag...) iväg på 18-månaderskontroll för Axel. Han är ju närmre 21 månader än 18 men det fick gå bra ändå, först hade ju Axel vattkoppor, sedan glömde BVC-sköterskan bort att skicka en ny kallelse och när vi väl fått en ny tid blev hon sjuk  så vi fick ställa in igen. Men igår var det till slut stackars Axels tur att få sina sprutor och bli mätt och vägd. Jocke kom inte ihåg vad Axel vägde, och det är ju superviktigt för en prematurmamma, men det var någonstans runt 12 kilo och längden var 84 cm. Snart är han ifatt Vilhelm, han vägde 14 kilo och var 99 cm hos neurologen förra veckan. De är verkligen två helt olika kroppstyper. Vilhelm är smal som Jocke Axel är tjock som jag skulle kunna bli om jag slutade anstränga mig.

På tal om att anstränga sig så var jag på intervallträning ikväll, det var jättejobbigt och mina ben är så svaga att jag knappt kan stå upp så det verkar som att det behövdes. Vilhelm har också varit på "träning" - bedömningsmöte på habiliteringen, det ska bli intressant att se vad de tycker.

Nu ska jag läsa en liten, liten stund innan jag går och lägger mig. Imorgon börjar jag jobba så tidigt att Vilhelm och Axel får äta frukost på dagis och tur är väl det för vi har helt slut på bröd, någon dag snart ska vi åka och handla.

Bio

I lördags efter jobbet gick Vilhelm och jag på bio och såg Nicke Nyfiken 3, han har sett affischen i biofönstret i flera veckor nu så det var väldigt efterlängtat och väl förberett med godis och självklart Nicke Nyfiken-kalsongerna på. Vilhelm hade jätteroligt och tyckte inte det var ett dugg läskigt trots att det var mörkt, han är stor nu!

Fyra år sedan


....och idag:


Vem har sagt att man inte kan leka med vatten även på hösten? Det är bara bra för förkylningen!

Axel började ju säga några ord i våras (anka, banan, katt, häst, apa, hej) men de har han glömt sedan dess och säger nu bara Ah! till allt.  Idag kom dock ett riktigt tydligt ord, vad blev det då? Varken "mamma", "pappa" eller ens "hej", det blev "IPad". iPad alltså. Kanske var det för att jag igår låtsades som att jag inte förstod vad han menade när han letade efter ipaden under soffbordet, han kan ju om han vill, kanske borde vi sluta förstå vad han menar med sina Ah! för att han ska börja prata men det känns inte förenligt med ett nära föräldraskap så så hård tänker jag inte vara. Han får börja prata när han känner för det men det får gärna bli snart, det blir lite lättare med kommunikationen då.

Igår tog jag höstens shoppingrunda på Rödmyran, det blir ju ingen barnklädesloppis i Eskilstuna i år. Allt det här blev det och hon som stod i kassan var så glad att jag köpte pojkkläder för det hade de tydligen stort överskott av.


Speciellt nöjd är jag med en tjock och bra Polarn och Pyret-overall till Axel, nu har både Vilhelm och Axel kläder och skor för att klara sig igenom ännu en lång, kall vinter.

Legomästaren

Vi har nog inte riktigt förstått att Vilhelm börjar bli ganska stor nu då det är tur att  vi har släktingar som förstår det. Han fick ju lego för 5-12-åringar från både min och Jockes faster, båten från min faster byggde han ihop när gästerna gått hem i lördags och idag när Axel sov byggde vi ihop lastbilen med motorcyklarna och släpet från Jockes faster. Jag hjälpte till med tolkningen av ritningen och Vilhelm byggde. Två timmar tog det, jag visste faktiskt inte att Vilhelm kunde koncentrera sig på en sak så länge, jag tycker han verkar så splittrad ibland, men är det bara tillräckligt intressant så är det inga problem.


Läskigt lego!Färdigt!

Vi har varit hos neurologen för ett möte med sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator och barnläkare. Det är många möten just nu. Ett den här veckan, två nästa vecka, sedan en helt tom vecka och sedan ett besök till och ett besök till. Dessutom väntar vi på en tid för magnetkameraundersökning. Det hjälper inte att skriva upp dem i almanackan, det är för många besök att hålla ordning på. Och så har vi blivit förkylda också och jag har fått höja min Levaxindos. Skit är vad det är med oss.

Fyraårsdagen

Dagen idag:


En hink med paket!Många roliga leksaker i paketen.

Men det bästa med att fylla år den första helgen i september är att man kan åka till Jädersbruksdagarna på sin födelsedag. I år är Axel så stor att han också tyckte det var roligt.
Årets hölass-selfie.
Tyvärr regnade det inte idag så Vilhelm fick inte prova sitt nya paraply, vi får hoppas på bättre tur imorgon.


Vi har äntligen kommit oss för att beställa en nummerskylt till huset. Ska det bli den här storleken?


...eller den här storleken?


Det blir den övre storleken, annars kommer inte bokstäverna och siffrorna synas från vägen.

Fyraårskalas

Idag har Vilhelm haft fyraårskalas hela dagen, första gästen kom vid 9,30 och sista åkte hem vid 20 så det blev ett heldagsfirande. 

Några bilder:


Kalaspyntat hus.

Mamma/mormor hade frågat Vilhelm vad han ville ha i present och han hade svarat "Ett stort paket!", så ett stort paket blev det.


Vilhelm valde ut outfiten alldeles själv, vi hade tänkt oss en skjorta eller något sådant men Vilhelm hade tänkt sig skelettröjan och skelettbyxorna så då fick det bli så.

Så vad var det då i det stora paketet?En riktig cykel!


Det andra stora paketet var från Linnéa och det innehöll:


Ett motorsågsset!

Han fick också leksaker från Amanda och kompisarna Ellen, Alfred och Signe och fina kläder från farmor, gammelmoster Rosa och Anniz och Olivia. 

Det passade Vilhelm perfekt att alla kom vid olika tider, han tycker det blir lite jobbigt när det är mycket folk samtidigt, förra året satte han sig och tittade på en film istället för att vara med på kalaset. 

Imorgon är den stora dagen, paketen står redo och väntar.


Överraskning


Jag hittade en chokladbit i min matväska och jag vet att det inte är jag som lagt den där. Min man han kan han!

Legogubbesemester

Legogubbarna ska åka på semester:


Det vill jag också göra.

Barndans

Vilhelm har hittat sin grej - dans! Jag var på vårdcentralen och lämnade blodprov i morse och såg av en slump att barndans för barn mellan tre och fem år skulle börja idag så jag tänkte att det skulle kunna vara något för Vilhelm eftersom han tycker om både att sjunga och dansa. Han blev jätteglad när jag berättade att vi skulle åka iväg och dansa med andra barn och ännu gladare när vi kom dit och såg att det faktiskt var ganska många deltagare. Axel och jag satt bredvid och tittade medan Vilhelm och Jocke dansade, Vilhelm log med hela ansiktet och skrattade och hade the time of his life hela halvtimmen trots att han inte alltid riktigt hängde med i dansstegen och koordinationen inte alltid var den bästa (det är min son det!). Så det blev en succé och snart är det onsdag igen. Vad roligt det är när man hittar något som passar barnet så perfekt!
 
Annat vi gjort idag är att baka bullar till lördagens kalas. Vilhelms kommentar när han såg degen:
 
- Det ser ut som Axel!
 
Jag frågade lite försiktigt om han tyckte det såg ut som Axels ansikte, men nej, det såg alldeles bestämt ut som Axels rumpa. Jag kan nog faktiskt hålla med om det men jag skulle inte ha sagt det högt.
 
Rumpa eller deg?


Vad det än är så blev det väldigt goda bullar av det. 

mammatexter.blogg.se

Bloggen om Vilhelm och Axel. Vilhelm föddes elva veckor för tidigt i september 2011 och lilla lillebror Axel kom fyra veckor tidigare än beräknat i december 2013

RSS 2.0