Katastrof

Hosta, ont i örat, sjukdom och elände. Förra året var jag också jättesjuk den här tiden på året. Vad ska det vara bra för? Tur att Vilhelm är så snäll och att lill-Axel bara sover, annars hade det blivit jobbigt. Men vi hade en lite jobbig stund tidigare ikväll, Axel var hungrig, Vilhelm var full med hallonsylt och behövde duscha. Det slutade med att lillen tokskrek och att Vilhelm som var lite trött och sur tog chansen att skrika bara för att han kunde. Man hör när han skriker "på riktigt" och när han skriker bara för att han vill ha lite mer uppmärksamhet. Kaos, kaos. Men duschad blev han och efter att ha stått och skrikit ensam i badrummet en stund kom han ut till oss i soffan och ville umgås, han är inte arg så länge.
 
Nu ska bebis tvättas och matas.

Avslappnad

 
Lite avslappnad stil vid matbordet idag, huvudsaken är att maten äts upp. Jag har inlett ett litet projekt som går ut på att Vilhelm ska äta sin mat själv och efter några dagars tjat åt han idag sin middag helt själv utan ett enda "mamma kan mata". Jag kanske har blivit lite för hård mot honom på senare tid men det skulle vara skönt om han blev lite mer självständig nu när vi har en lillebror som är så totalt osjälvständig man kan bli. Men det har blivit mer och mer "kan själv" på sista tiden, jag får inte hålla i handen när vi går mellan bilen och dagiset och när vi kom hem idag skulle han ta av sig overallen och skorna själv. Det tar lite extra tid men har man ingen tid att passa får han gärna försöka själv!
 

Gosegull

 
Hur ur kan en sån liten 3.5-kilosmänniska göra att man känner sig så totalt slutkörd? Så här trött var jag aldrig när Vilhelm var bebis. Men väldigt gullig är denna lilla människa i alla fall.
 

Lill-Axel och Stor-Vilhelm

Enough. Nu räcker det med velande, det får bli Axel. Axel Carlsson med en massa mellannamn som vi inte har kommit på än.
 
Imorse var vi på BVC med både storen och lillen. Lillen hade gått upp ännu mer, han väger nästan 3600 gram nu, men det bästa av allt var att även Vilhelm gått upp i vikt - 11,7 kilo! Det är två stora pojkar vi har!
 
Lillen blev helt slut av BVC-besöket, han åt bara en "halv portion" innan han somnade igen, hoppas han inte håller på att få min förkylning.

Aj, aj. Sjuk, sjuk.

Nu när jag äntligen bestämt mig för att ta tag i mitt liv, eller i alla fall ta mig ut genom dörren någon gång då och då, går jag och blir sjuk istället. Säkert någon dagisbakterie, Vilhelm har varit lite sjuk och jag blir jättesjuk som vanligt. Om det inte var så att jag vaccinerat mig mot influensan skulle jag tro att det är den jag fått. Alla leder gör ont, hela huden gör ont, halsen gör ont. 
 
Jag får ta tag i mitt liv nästa vecka istället.

Bada!

Bra film

 
Filmen om Bärgarn och Blixten var så spännande att Vilhelm till och med glömde bort att äta upp sitt godis, det måste vara ett bra betyg!
 

Tråkigt

Nejdå, jag sov inte. jag bara vilade ögonen lite, igår klockan 8 då chefen från apoteket på Mälarsjukhuset ringde och frågade om jag inte hade lust att komma och jobba hos dem efter mammaledigheten. Och jo, det skulle ju vara väldigt roligt men problemet var bara att hon ville att min mammaledighet skulle vara slut den 1/4. Det kommer den inte vara, den här gången ska ja inte börja jobba så tidigt, det fungerade förra gången men den här gången vill jag faktiskt vara ledig längre, jag missade alldeles för mycket av Vilhelms första månader. Dessutom har Jocke ett jobb nu så det finns absolut ingen anledning för mig att börja jobba tidigare än i september. Så vi får se om jobbet finns kvar då, annars får jag väl gå tillbaka till mitt gamla jobb så länge.
 
Idag är jag rastlös. Jag vill gå ut och gå, jag vill åka iväg och göra något, jag vill komma ut härifrån en liten stund. Men det är så kallt! Jag fryser och det gör ont i hela kroppen när jag går ut, ja jag vet att jag gnäller. Jocke och Vilhelm har åkt iväg på några ärenden men jag tyckte inte det lät så väldigt lockande att åka till OKQ8 och sedan till soptippen med skräp så jag stannade hemma och betalade räkningar istället.
 
Det blir snart bättre. Snart är det vår och varmt och ingen snö och lillen vill kanske inte äta så ofta.

1 månad <3

Lillebror blir en månad idag. Han har firat det med att ge oss sitt första lilla, lilla leende, han gör precis som Vilhelm gjorde - han gapar jättestort men man ser att det är början till ett leende, han har bara inte riktigt förstått än hur man gör. Det tog några veckor innan Vilhelm fick till det men när han väl fick det så var det det gulligaste vi någonsin sett!
 
Det blev succé hos BVC - 265 gram och 1,5 cm upp! Alltså 3365 gram och 51 cm, snart får vi plocka undan kläderna i storlek 50, det gjorde vi när Vilhelm var sex månader...
 
 
 

13 minus

Nu är det kallt! Vilhelm har åkt till dagis med underställ och dubbla vantar. Vi ska åka och handla, idag är årets fattigaste dag, men vi har fått pengar från försäkringskassan, det är bra med barn, så vi hoppas på att vara ganska ensamma i affären.

Lite trött

 
Äta, äta, äta. Och sova lite. Mina kläder är fulla av bebiskräks, lillen äter tills han kräks och sedan fortsätter han söka mat och vill man få tyst på honom så är det bara att mata lite till. Vi får se på BVC imorgon om det gett resultat, förra veckan hade han bara gått upp 30 gram men däremot vuxit mycket på längden istället. 
 
Nu ska jag börja fundera på att gå och sova. Men först ska lillen tvättas och tas på pyjamas och matas (såklart..). Sedan vill marsvinen ha mat. Om jag orkade skulle jag äta en macka också.
 

Bf

 
Idag skulle jag jag alltså ha legat i en säng på förlossningen plågad av skoningslösa nerver ending smärtor. Men det klarade jag ju av redan för fyra veckor sedan så idag kunde jag stanna hemma och ta det lugnt istället. Och tagit det lungt har jag verkligen gjort, Jocke och Vilhelm har varit ute och åkt pulkà, handlat mat och åkt på alla möjliga ärenden men jag och lillen har verkligen inte gjort någonting.
 
 
Så har vi sett ut hela eftermiddagen, både lillen och jag. Men det behövs, imorgon måste jag vara pigg och glad igen så att jag orkar leka med Vilhelm hela dagen.
 
Lillebror sov mycket bättre inatt, han kom tillbaka i sina gamla rutiner igen och vaknade bara en gång för att äta. Hoppas det fortsätter så. Jag ska hålla mig borta från vitlöken i fortsättningen, idag har jag ätit quornfärs så vi får se hur hans lilla mage reagerar på det.
 
Vi har plockat fram babygymmet igen, båda bröderna Carlsson har roligt med det!
 
 
.....fast på olika sätt.
 
 
 

Inte sova mer

Jag ska sluta säga att lillen sover bra. Nu har vi fått sova ungefär nio timmar sammanlagt de senaste tre nätterna. Jag vet inte om lillebror har ont i magen/inte trivs i sängen/är missnöjd med livet i allmänhet eller om det är något annat.
 
Men vi gör ett nytt försök och hoppas på lite mer sömn inatt.
 
 
 
Sjukgymnastbesöket igår gick bra, förutom att vi kände oss lite slitna, Vilhelm ska inte komma tillbaka förens efter sommaren. Men han ska få träffa en ortoped som ska titta på hans fötter och se om det kan behövas några specialskor. Tur att vi tog på honom Kavatskorna den här gången, förra besöket hade han på sig sina Converse och det var tydligen inte några bra skor.

Dagens lunchsällskap

 
Fint sällskap till lunchgröten idag! jo, jag brukar äta lite bättre lunch än så här men idag fanns inga rester från gårdagen och ingen orkat laga ny mat. Till middag gjorde jag lax och potatis så imorgon finns det åtminstone riktig mat.
 
Mer imorgon. Klockan 8.15 ska vi vara hos sjukgymnasten i Västerås med Vilhelm, hur tänkte vi egentligen när vi bokade in en tid klockan 8.15? Vi tänkte garanterat inte på att vi skulle ha en bebis vid den här tiden, men det skulle vi ju egentligen inte ga haft heller...

Uppochner

Medan Vilhelm var på dagis plockade Jocke och jag undan julen. Jocke skulle vara lite snäll och hjälpa mig hänga upp nya gardiner medan jag bytte blöja på lillen, det gick väl lite sådär kan man säga....
 
 
Upp och ner... Men der var ju snällt att han försökte hjälpa mig i alla fall så jag klagar inte, och han vände dem faktiskt åt rätt håll när jag berättade för honom hur det låg till.
 
Jag åkte och hämtade Vilhelm själv på dagis idag, lillebror var nymatad och stannade hemma med pappa. Så skönt att komma ut en liten stund även om det bara handlar om en dagishämtning, jag måste försöka börja ta mig ut mer
 
 
Varför ska man ligga och sprattla och träna musklerna när man kan sova en lite stund istället?
 

Inte för att skryta, men.....

....inatt sov lillgrodan (som förlossningspersonalen kallade lillen när de fick se honom....) från 00.00 till 06.45. Sedan åt han lite och sov vidare till 10. Vilhelm och jag hann äta frukost i lugn och ro och jag hann både duscha och plocka undan i köket. Jag kommer ihåg första natten vi inte behövde väcka Vilhelm för matning, nyårsaftonen 2011, då var han nästan fyra månader och sov hela natten. Men jag skrev inget på Facebook om det den här gången heller.
 
I lördags började Jocke jobba igen och imorgon börjar Vilhelm på dagis igen. Idag har vi lekt med Vilhelms julklappsgarage:
 
 
....lillebror också:
 
 
Vilhelm vågade sätta sin krona på lillebrors huvud:
 
 
 
 

>3 kilo!

 
Än så länge sover lillebror lika bra som storebror gjorde, inatt slog han sömnrekord då han sov mellan 00.30 - 05.39. Vi hoppas väl på att det fortsätter så här.
 
BVC var här på hembesök igår, vi blev betrodda att behålla lillen ett tag till och vikten var 3070 stora starka gram. Vilhelm var tre månader innan han kom upp i tre kilo, lillebror är tre veckor, sju veckor extra i magen gör stor skillnad!

Tack Pampers!

Det lönar sig att samla blöjkoder, från Pampersklubben fick jag ett presentkort på 350 kronor hos lekmer.se och för de pengarna fick jag allt det här till Vilhelm:
 
 
Både en Blixtentröja och en tröja med ambulanser och helikoptrar, total lycka hos Vilhelm! 
 
Imorgon kommer BVC och barnmorskan på hembesök så vi får väl se om vi blir betrodda att fortsätta vara föräldrar till lillen. Men det mest intressanta blir att läsa min förlossningsjournal, jag var så borta på lustgas under hela förlossningen så jag har ingen koll på någonting. När de sa att lillen var ute blev jag jätteförvånad, jag trodde ju att en normal förlossning skulle vara en utdragen process och hade förberett med massor med godis, kex och frukt i förlossningsväskan men den hann vi ju inte äta. Jag får se till att dra ut på det lite mer nästa gång.

Syskonmatchning

Fina bröderna Carlsson fick en present av gammelfaster:
 
 
Matchande varma tröjor!
 
 

Just nu önskar jag mig....

....mest av allt en smärtfri amning. Det är blod överallt. Blod i amningsnappen, blod på lillens tröja, blod i amningsinläggen, blod på filten, blod på min tröja, blod på kräknäsduken. Tänk om man kunde få prova på att vara en sån där mamma som kan mata hur mycket som helst och hur ofta som helst utan ett endaste litet besvär. Jag kommer ihåg att jag hade precis lika mycket problem med Vilhelm men honom ammade jag ändå i ett år, konstigt vad hormonerna kan göra att man står ut med. Det är väl som med förlossningen, man glömmer mellan gångerna hur ont det gör.
 
Liten lillebror som äter som en liten häst:
 
 
Nästa vägning är på fredag, det är alltid lika spännande!
 
Vilhelm har lekt med ipaden igen....
 
 
Han verkade tycka att den svarta bilden såg lite otäck ut och det kan jag nog hålla med om.
 
 

Premiärtur

 
Stolt storebror! Det går långsamt framåt men igår tog Vilhelm initiativ till att både peta lillebror i örat och känna på hans lilla hand. Sedan ville han läsa "Emma och lillebror" (Vilhelm och lillebror säger vi) och berättade vad lillebror gjorde på varje bild, man förstår hur mycket han måste tänka och fundera över den här nya situationen.
 
Det blev en premiärpromenad igår!  Mycket planerande krävdes, matning, massor med vinterkläder på, ny blöja, mat igen men till slut kom vi iväg. lillen var vaken hela tiden, Vilhelm brukade ju somna så fort vi la honom i vagnen!
 
Det blev min första promenad sedan i..... september...? Så skönt att komma ut igen!
 
 
 
 
 

#lyxproblem

Man får ju ont ryggen av att sitta i soffan och facebooka och läsa böcker hela dagarna. Därför erbjöd jag mig att hjälpa Jocke att dammsuga idag medan han istället bakade chokladbollar med Vilhelm. Men nu sitter jag i soffan igen med en sovande bebis på magen. 
 
 
Imorgon har jag bestämt mig för att det är dags för premiärtur med vagnen, idag har jag dammsugit den och gjort rent den ordentligt så nu kan till och med en liten lillebror ligga i den utan att få så mycket damm i näsan. Dessutom ska det bli 7 grader varmt så då behöver jag inte riskera någon mjölkstockning eller annan obehaglighet heller. 
 
Men mest av allt längtar jag efter att gå ut och titta på rean. Det är ju hål i mina enda jeans som inte är mammajeans!

Sitta inne

 
Vilhelm och lillebror har varit och handlat blöjor.
 
Jocke och Vilhelm har åkt iväg till Pinnparken för att göra av med lite energi, Vi har ju mest hållit oss hemma sedan lillebror kom hem och det måste ju till slut bli väldigt tråkigt för Vilhelm. Men jag vågar inte gå ut när det är så kallt, först måste jag leta reda på en varm jacka och så måste jag få ordning på amningen så att jag kan ha kläder på mig och röra mig normalt utan outhärdlig smärta. På BB sa de att det brukar ha fixat sig inom två veckor så imorgon räknar jag med att vara mitt gamla vanliga jag igen. Lillebror måste ju få göra sin premiärtur i vagnen innan det blir för kallt igen!
 

Nyår

 
Jag firade nyår med att kunna dra igen dragkedjan på jackan och få på mig mina vanliga jeans. Men de var inte så bekväma, om jag vågar ta mig ut någon dag snart ska jag köpa nya. Och jackan gick bara att stänga när lillen hade ätit, har han inte ätit blir det lite väl smärtsamt. Dessutom har jag gått ner alla gravidkilon, 11 kilo ner på åtta dagar är väl en ganska bra bantning....? Så man kan ju sammanfatta det med att min kropp är ganska samarbetsvillig efter förlossningen men den är totalt värdelös på att behålla barn inom sig.
 
Igår var vi på BVC, lillebror har kommit upp i födelsevikten igen, 115 gram upp på fyra dagar! Kanske inte så konstigt att jag blir mindre när han äter som en liten häst. Han hade blivit 3,5 cm längre också, så jag tror faktiskt att de mätte fel på BB, men det trodde de själva också, de sa att de inte ville dra ut honom så mycket mer än nödvändigt när han bara ville vara ihoprullad.
 
Idag har lillen lite ont i magen, jag vet inte riktigt vad jag har ätit sim kan ha orsakat detta.
 
 
Vilhelm är fortfarande lika snäll mot lillebror, hoppas det håller i sig ett tag till, allt blir så mycket lättare utan bråk och skrik. Fast han fick ett litet trotsanfall när Jocke försökte få på honom "fel" tröja så det märks ändå att han är 2,5 år.

Nu börjar det kännas lite respektöst

Så här kan det inte se ut längre:

Pojke Carlsson vill ha ett namn!  På bvc är hans namn en tom fyrkant, inte så mycket bättre.
 
Namnförslag vi fått in hittills:
  • Lillebil (Vilhelm)
  • Johnny (morfar)
  • Hjalmar (mormor och moster)
  • Axel (Jocke)
Nu måste vi hitta på något, det börjar kännas lite respektlöst att inte ge denna lilla människa ett riktigt namn!
 
 
Lillebror sover medan jag ansöker om föräldrapenning. Är det något han är lika bra på som sin bror så är  det att sova!
 
 
 
 

Lite läskigt

Vilhelm och pappa har åkt och handlat, jag sitter i soffan med lillebror på magen och i Vilhelms rum spelar hans trasiga leksaksratt små melodier. Det tycker jag är ganska konstigt...
 
Det är nästan lika läskigt som Vilhelm tycker att kossorna i ladugården där vi hämtar hö till marsvinen eller dammsugaren som dammsuger botten av poolen i badhuset är.

Samarbete

Vilhelm bakar morotskaka:
 
 
Lillebror bakar morotskaka:
 
 
 
 

mammatexter.blogg.se

Bloggen om Vilhelm och Axel. Vilhelm föddes elva veckor för tidigt i september 2011 och lilla lillebror Axel kom fyra veckor tidigare än beräknat i december 2013

RSS 2.0