Lite tacksamhet tack

Jag läste en intressant tanke på en annan prematurblogg. De som får barn som föds i "normal" tid reflekterar nog inte ens över att deras barn kan äta själva från första dagen. Jag önskar att jag inte visste vad en sond är och att jag inte visste hur man kontrollerar magsäcksinnehållets pH eller kunde formeln som beräknar exakt på millilitern hur mycket urpumpad mjölk som behövs för att hålla x antal kilo bebis mätt i x antal timmar.
 
Nu för tiden äter han i alla fall själv och rulltårta med grädde och jordgubbar är tydligen mycket godare än potatis, tzatziki och grillat djur.

Söndagslur funkar inte

Nu har det gått så långt så att jag är redo att försöka lura Vilhelm till att gå. Det dumma är bara att Vilhelm inte låter sig luras. I badet eller duschen eller på det hala blöta badrumsgolvet är det inga problem att stå själv. Stå, sträcka upp händerna i luften, klappa händerna - inga problem. Men på ett helt vanligt vardagsrumsgolv - problem. Till slut tröttnade han på vårt tjat och kröp i väg till köket och hämtade gåvagnen, sedan kom han utspringande till oss i vardagsrummet och visade "Titta jag kan visst gå!". Och inte gick det bättre att gå trots att man hade gåmössan på sig (jag försökte lura honom att han skulle gå bättre om han hade gåmössan på sig....), men det gick bra att leka med garaget:
 
 
Jobbigt att ha en son som är för smart för att luras och som överlistar alla våra lurerier....
 
Resten av dagen:
 
 
Fika med mormor och moster i egna utemöbeln, som egentligen är från när jag var i Vilhelms ålder men som Jocke målade om och fixade till i höstas.
 
Utepremiär för småpluttarna:
 
 
Ätaätaäta!
 
Vi tänkte att vi skulle göra som de gör på dagis så vi tog med gåvagnen ut:
 
 
Full fart blev det!
 
 
 

Marknad

Jocke sitter och skriver ett inlägg på Per Morbergs facebooksida om hur bra han tycker hans kokbok är och jag sitter här och är out of my mind trött. Jag är så trött så att jag gick och la mig i soffan när jag kom hem från jobbet sedan försökte jag resa mig upp för att göra en kopp te, men fick ge upp efter en timmes försökande. När klockan var 18.30 sa jag till mig själv på skarpen och släpade mig in i badrummet och tittade på när Vilhelm badade.
 
Efter en äggmacka och en kopp te är jag lite piggare men jag ska ändå göra mitt bästa att försöka lägga mig i tid ikväll.
 
Idag har Vilhelm varit på marknad med mormor, morfar och pappa. Karusellerna var jätteroliga tyckte Vilhelm, men det var tydligen svårt att bestämma vilken bil han ville åka i.
 
 
 
Något är inte riktigt bra med Vilhelm - han hostar och snorar men har ingen feber. Dagis tyckte inte det var något problem att han kom dit så länge han inte har feber så vi får väl se hur han mår på måndag. Är det dåligt vabbar Jocke.
 
På tal om dagis så gick utvecklingssamtalet i onsdags jättebra. Inga problem med någonting. Han äter bra, sover bra och kommer bra överens med kompisarna. Vi ska prova att säga upp specialkosten (lätt-tuggat) och se om han klarar av den vanliga maten, det blir mindre jobb för oss att komma ihåg att anmäla/avanmäla när han är sjuk eller ledig så vi får hoppas att han fått lite mer ordning på munmotoriken nu.
 
Så annars är det väl bara att köra på som förut. Fast jag skulle önska att jag blev bättre på att gå upp tidigt på morgonen så att det inte behöver bli så stressigt när det är jag som lämnar på dagis. Nästa vecka kanske?

Dagens ord...

....är "stjärtfluss". Omoget, jag vet, men så går det när tre trötta apotekare lämnas ensamma med Uppsala landstings reklista. Jag lovar, det är en riktig sjukdom (staffylokocker i ändtarmen), så det är inget vi hittat på själva...
 
Och värre kommer det bli. Min arbetsvecka är inte slut än.

>10000!

Gissa vem som väger över 10 000 gram igen? 10055 gram närmare bestämt. Denna lilla plutt:
 
 
....har blivit en stor plutt.
 
Bilden är tagen den dagen då blogginlägget hade rubriken >1600.
 
Annars har det inte hänt så mycket mer än att jag varit på jobbet och skrikit lite åt pensionärerna som vanligt ("Nej jag behöver inte hörapparat, det är du som pratar otydligt!").
 
Imorgon ska vi på utvecklingssamtal på dagis och Jocke ska ha utvecklingssamtal med chefen. Jag tror inte att Vilhelm har några problem på dagis, pedagogerna berättar alltid om hur glad han är och hur snabbt han springer omkring med gåvagnen utomhus. Idag hade han sprungit rakt in i en trottoarkant med vagnen flera gånger och skrattat lika mycket varje gång och i förra veckan fick vi hör att han börjat utforska gården mer och mer på egen hand. Det blir intressant att se vad de säger imorgon.
 
Igår kväll vaknade Vilhelm vid 21.30 och bara skrek och skrek. Vi lyfte upp honom och han sa att han ville läsa en bok. Jocke läste några böcker för honom och försökte sedan lägga ner honom i sängen igen varpå han blev lika hysterisk igen. Det gick inte att få honom att somna om så till slut gav vi upp alla försök och la honom i vår säng istället. Han låg och vred sig länge även där innan han till slut somnade, men han skrek i alla fall inte. Vi står alltid lite handfallna i sådana här situationer - Vilhelm skrek ju aldrig på nätterna som bebis så vi vet inte riktigt vad vi ska hitta på när han skriker på nätterna! Vi är riktigt bortskämda.

Nu blir hundarna glada!

En liten present till "Hundar utan hem":
 
 
Nu blir hundarna glada när de varken behöver ha fästingar eller kladdiga ögon eller tovig päls!

Vår i massor

Inte tänka, inte tänka, inte tänka! Tur att jag jobbar 8.30-18.15 de flesta dagarna den här veckan.
 
Idag har vi kört hårt hela dagen. Föreningen hade städdag så Jocke har klippt häckar och rensat stuprännor medan Vilhelm och jag mest gått omkring och tränat på att gå och tittat på tågen som åker förbi med jämna mellanrum. När stuprännorna var färdigrensade fortsatte Jocke och Vilhelm med att lasta på löv på traktorkärran och gräva i grushögen där vi ska ställa sandlådan medan jag planterade blommor.
 
 
 
På eftermiddagen kom mormor och moster förbi på en fika och då räckte inte stolarna till alla så Vilhelm fick fika i gungan, det verkade han tycka var jättepraktiskt - gunga och äta muffins samtidigt!
 
 
Mormor och moster hade varit i Västerås och shoppat och hittat några gulliga kalsonger till Vilhelm - hans livs första kalsonger dessutom. De passade bra utanpå pyjamasen också:
 
 
 
Det har blivit svårt att få bra kort på Vilhelm, han verkar ha tröttnat på att vara mitt stora fotoobjekt Han tittar bort eller gör en konstig min eller kryper iväg åt andra hållet. Bråkiga busunge!
 
Förresten - när jag var ute på långpromenad i skogen hittade jag en hel hög med blåsippor (jag undrar om det var Jocke som sa att han sett "en hel flock med blåsippor" förra året?). Nu är det vår. Snart sommar!

Välkomen lilla Olivia <3

Mitt hjärta stannade idag när Jockes syster ringde och berättade att Vilhelm fått en kusin. I vecka 29. Vad är det för tradition vi har skapat?
 
Lilla Olivia är lika lång som Vilhelm var men vägde 150 gram mer och hon behövde, precis som Vilhelm, inte heller någon andningshjälp så hon är nog precis lika stark!
 
Hela dagen har jag hållit mig sysselsatt med annat för att slippa tänka på hur jobbigt det var att ligga på avdelning 69 med Vilhelm. Nu har jag satt mig i soffan med en kopp te men jag har inga planer på att börja tänka än. En hög med räkningar kan skingra tankarna en stund till.
 
Vilhelm äter gofrukost:
 
 
Sedan var det melon i hela håret så det fick bli en tvätt:
 
 

Spännande

Äntligen har jag lyckats komma ner i samma vikt som innan jag blev gravid! Det enda jag behövde göra var att börja jobba och stressa och sluta träna. Minus fem kilo på en månad. Inte konstigt att jag känner mig helt svag och skakig i hela kroppen. Dessutom har jag totalt tappat matlusten. Om jag inte visste bättre skulle jag tro att det var en lillasyster till Vilhelm på gång.
 
Idag har jag varit ledig och Vilhelm och jag har varit ute på äventyr. Målet med vår promenad var postlådan men på väg dit skulle vi gunga, slänga en tom kruka som blåste omkring på parkeringen i soptunnan, titta i förrådet, gå upp och ner för trappan, titta på skolbussen, lastbilarna och traktorn på gärdet, åka lite traktor i trädgården, leta efter katten, plocka löv och gräs på gärdet och plaska i vattenpölar. Vad mycket spännande man kan hitta på!
 
Jag hittade på lite egen spänning tidigare idag - jag har en ny bok i mp3:n så jag tog en lång, lång promenad i regnet och hittade en ny väg. Den kommer jag gå fler gånger, men jag väntar nog tills det torkat upp lite mer för det var väldigt blött om fötterna på vissa ställen.
 
Snart helg igen.

Regn? Sol? Regnjacka!

Åh vad svårt det är att veta vilka kläder jag ska ta på Vilhelm på morgonen! Igår sa de på vädret att det skulle bli sol och 15 grader varmt så jag trodde att jag tog på honom alldeles för mycket kläder när jag satte på honom täckjacka och fleecebyxor. Men det blev inte 15 grader och sol - det blev 7 grader och regn. Vilhelms regnjacka hängde hemma såklart. Ååååhh!
 
Imorgon får det bli både täckjacka och regnjacka, men då kanske det verkligen blir 15 grader och sol istället? Aprilvädret personifierat.
 
Nu ska jag äta hallonpaj och titta på Biggest Loser.

Alla dessa val

Skriva under eller inte skriva under? Det är frågan.
 

36-årskalas och begravning och händig Vilhelm

Äntligen har gräsmattan tinat så pass mycket så att Ludde kunde avsluta sin tre månader långa lit de parade i trädgårdsförrådet och komma ner i jorden. Stackars lilla Ludde, hoppas han har det bra nu tillsammans med Lurvis, Anders och Bambi. Många begravningar blir det när man har många djur.
 
Igår firade Jocke 36-årsdagen. Han hade gjort en jättegod smörgåstårta:
 
 
Men Vilhelm vägrade att ens smaka en liten bit, han hade fått syn på chokladtårtan.
 
Vilhelm leker med Jockes födelsedagspresent:
 
 
Idag har vi förutom att begrava Ludde även grejat och städat lite i trädgården. Vilhelm har åkt runt på traktorn och kört iväg skräp till komposten. Vår lilla bonde!
 
 
Händig är han också, när han kom in fortsatte han arbetet med att skruva åt muttrarna på bordsbenen:
 
 
Jaha imorgon var det dags för jobb igen. Och så ska vi ringa till bvc och höra om de vill titta på Vilhelms öron, han håller på och kliar sig och petar och grejar i öronen. Kanske är det bara något han fått för sig (att det är roligt att peta i öronen) men det kan ju vara så att han fått mina besvärliga öron som bara irriterar mig hela dagarna. Lika bra att kolla upp det.

Uppköpt

Mitt apotek har köpt mammas apotek så nu blir vi jobbarkompisar, det kan ju bli roligt!

Don´t mess with me!

Jag har blivit en sån där stenhård och hjärtlös människa som är så iskall inombords så att jag inte lämnar ut Lyrica till missbrukare med abstinens (och intervall på receptet) trots att de tänker gå hem och ta livet av sig om de inte får hämta ut sin medicin NUUUU! Och som inte lämnar ut medicin utan recept trots att jag får en utskällning på finska. Tråkig inställning av mig.
 
Vad trött man blir på folk ibland. Tror de själva att vi vill hjälpa dem när de är så otrevliga? Inte en chans.
 
Idag åt Vilhelm majs med ketchup till kvällsmat, vi hade gjort iordning en skål med youghurt, banan och hallon men han ville hellre ha majskorn med ketchup. Intressant smak.
 
Det verkar som att Vilhelm har slutat skrika när vi lämnar honom på dagis, i alla fall tillfälligt. Skönt! Han blir så glad när vi kliver ur bilen och han ser att vi är på dagis så han verkar trivas bra nu. Då behöver man inte ha så dåligt samvete för det längre.
 
Imorgon har jag en till ledig dag, vi ska åka och köpa ingredienser till smörgåstårtan Jocke ska bjuda släkt och vänner på på lördag.

Återanvändning

Man ska inte slänga något i onödan. Marsvinen återvinner påskriset:
 
 
Idag fyller min älskade make 36 år. Grattis världens bästa pappa!
 

1.5 år i frihet

1.5 år sedan:
 
 
1 år sedan:
 
 
I söndags:
 

En till loppis och ett biblioteksbesök

Klart det blev loppis på söndagen också, vi hittade ju ingen gungbräda till Vilhelm i Torshälla. Gungbrädan (gungmotorcykeln) hittade vi istället i Kungsör. Vilhelm fick låna ut sin vagn:
 
 
En hushållsrullehållare och en regnjacka till Vilhelm hittade jag också. Jocke hittade en liten tång/skruvmejsel/vad-det-nu-kan-vara.
 
Motorcykeln var över förväntan rolig, jag hade tänkt att han ska ha den ute på altanen i sommar men fram tills dess får han gunga inomhus.
 
Idag har jag varit ledig och Vilhelm och jag har haft en jättebra dag, innan Jocke åkte till jobbet grejade vi i trädgården, jag planterade blommor i fönsterlådorna och Vilhelm körde traktor och fyrhjuling. Han tycker det är roligt att köra fram och tillbaka till trädgårdsförrådet och hämta saker, idag fick han köra mina vantar och planteringsredskap.
 
När Jocke åkte till jobbet åkte Vilhelm och jag till biblioteket. Vilhelm var överlycklig! Så många böcker att slänga på golvet! Och så många böcker att bläddra i!
 
 
Vi lånade med oss en liten hög spännande böcker. Det blir definitivt fler besök.
 
Efter allt detta roliga tog vi en lång promenad i solen - äntligen är det så varmt så att man kan ta av sig vantarna, det kanske kommer en vår i år också?
 

Kläder, namnsdag och vaniljmunk

Idag har vi varit på barnloppis i Torshälla. Jocke tyckte det var jätteroligt (inte). Och som vanligt har jag väldigt svårt med måttligheten när jag ser ett bra pris. Men jag är ganska nöjd ändå, jag fick allt det här för 635 kronor:
 
 
En helt ny sommargarderob i storlek 86-92. Men det bästa av allt - Converseskor för 70 kronor! Jag hade helst velat ha svarta men de röda är också fina. Nu kommer han bli en riktig snygging i sommar! Vilhelm struntade totalt i alla kläder, det enda han var intresserad av var traktorn som han och Jocke hittade bland leksakerna.
 
Besöket hos sjukgymnasten gick riktigt bra, hon var så nöjd över hans framsteg och sa att de på dagis måste vara glada som fått en så glad liten solstråle som elev (vad kallar man ett dagisbarn?). Och det var absolut inte ett problem att han fortfarande hellre kryper än går, hon såg hur bra balans han har och förstod att han bara är den försiktiga typen som vil vara säker på att klara något innan han provar. Vi ska tillbaka i juni.
 
Idag är det både Vilhelms namnsdag och 19-månadersdag. Så här glad har han varit för det:
 
 
Man kan inte äta frukost utan mössa.
 
 
Vad ska man annars göra med bunken när smeten är slut? Det blev ett bad med hårtvätt senare.
 
Det här var inte min idé, jag var på jobbet hela förmiddagen:
 
 
Vaniljmunk i namnsdagspresent. Ja, ja, det är kanske bra för vikten i alla fall.
 
 
 
 

Skithög

När jag hämtade Vilhelm idag var hans overall genomblöt och både han och overallen luktade som om de blivit doppade i en dasstunna. Eller lekt i en sandlåda med dolt hundbajs är kanske mer troligt? Så det vara bara att stoppa Vilhelm i duschen och kläderna i tvättmaskinen så fort vi kom hem. Nu luktar det konstigt i hela badrummet istället eftersom tvättmaskinen står där  och släpper ut det äckliga bajsvattnet. Dessutom är det något konstigt på min jacka eftersom jag bar Vilhelm till bilen och i bilstolen såklart.
 
Nu ikväll har jag suttit och framkallat de sista korten från USA-resan. Och jag säger som alla andra gånger då jag framkallat kort - jag längtar tillbaka! Nu var det dags för Washington (den folktomma staden) och Philadelphia (den iskalla staden):
 
 
Jahanehej, roligare än så här blir det nog inte. Imorgon åker jag och Vilhelm till sjukgymnasten igen.

Underhållning

"Oaoaoaooooaoaoao"
 
Vad är nu detta? Jo, det är Vilhelm som sitter i baksätet och sjunger Blinka Lilla Stjärna för sina föräldrar. Rätt melodi och rätt rörelser men med improviserad text. Hur skulle vi klara oss utan vår glada lilla plutt?

Farlig

Aaaatack!
 
 
Jag får skylla mig själv som tvingar honom att posera på bilen i nya tröjan.

Besök hos farmor

Medan jag städade och var tråkig åkte Vilhelm och Jocke till farmor för att titta på små, små hundvalpar som Jockes mosters lilla hund fått. De var små som marsvin.
 
 
Han hade tydligen tyckt att de var lite läskiga.
 
Självklart fick han ett påskägg från farmor också!
 
 
Titta vad jag har upptäckt!
 
 
Fröerna har redan börjat växa! Allihopa! Så nu blir det både tomater, paprika, blomman för dagen, blomsterlönn och lejongap i min trädgård i sommar. När det växer så här bra blir jag sugen på att sätta ännu fler fröer, det lutar åt att det blir gurka och bönor och lite fler blommor.
 
Om någon tog ett kort på mig när jag låg och sov skulle jag bli skitsur, men hur kan man låta bli när man ser något så här gulligt?
 
 
Hur söt kan man bli egentligen?
 
Promenadutsikt idag:
 

Sol!

Vilhelm har haft en solig påsk!
 
Traktor:
 
 
Lite mindre traktor:
 
 
Snart kan marsvinen flytta ut i sommarburarna, men fram tills dess kan Vilhelm använda taket som soldäck:
 
 
Sedan åt han lite påskgodis:
 

Gott med frukt

Vilhelm hittade en fruktkorg på Biltema:
 
 
"Mmmmm, banan!"
 
 
 

Lyxigt

Nystädat hus. Ensam hemma. Ny Vi Föräldrartidning. En kopp te. Lyxigare blir det inte!

mammatexter.blogg.se

Bloggen om Vilhelm och Axel. Vilhelm föddes elva veckor för tidigt i september 2011 och lilla lillebror Axel kom fyra veckor tidigare än beräknat i december 2013

RSS 2.0