Trädgårdsarbete

Hela dagen igår och idag efter jobbet har vi grejat i trädgården. Vilhelm har varit så duktig och hjälpt till så gott han kunnat, arbetslusten är det verkligen inget fel på!
Axel lastar gåvagnen full med sten, det är ju ingen utmaning att gå med en tom vagn:

Axel hjälpte till genom att sova middag ovanligt länge.

Så nu har vi ett äppelträd, ett körsbärsträd, ett päronträd, en jordgubbsrabatt och en rosenrabatt. Det är bara att sätta sig och vänta på sommaren då.


Pottframgångar

Jag brukar ju inte skriva så mycket om det här med potträning, men nu är jag så stolt över mina små gubbars pottrelaterade framsteg att jag måste berätta om dem:

1. Vilhelm har sovit (av misstag) utan blöja hela natten
2. Axel kissade i pottan ikväll innan badet. Han är så intresserad av vad Vilhelm gör på toaletten så jag provade att sätta honom på pottan och då kissade han. Han gör allt som storebror gör!
3. Vilhelm har helt på eget initiativ lärt sig att sitta på toaletten utan barnsits så nu kan han gå på toa var som helst och behöver inte ha blöja när vi åker iväg någonstans
4. Vilhelm har lärt sig kissa ute i skogen

Det var alla pottframsteg för den här gången, nu behöver jag inte prata så mycket mer om det.

Blod

Tordagens tema var njurar och kvällens tema var blod. Vilhelm ville veta allt om blod. 

- Har jag blod i min kropp?
- Har du blod i din kropp? 
- Har Axel blod i sin kropp?
- Vad händer om man inte har något blod?
- Har Anders inget blod i sin kropp? Var är hans blod?
- Måste man ha ett huvud?

Och jag fick förklara allt om bloddonation och blodomlopp. När vi kom till diskussionen om ryggmärgsprov       var Vilhelm väldigt klar över att han inte ville ha en nål i sin rygg och att om Axel behövde få blod från någon så skulle det inte bli från honom men att han gärna tog Axels blod om det skulle behövas. Intressant vad som rör sig i huvudet på min lilla blivande doktor.

Uppradade bilar:
Hoppihoppihopp

Vi har haft ännu en utedag, dock lite mindre harmonisk idag eftersom alla var trötta och griniga och Jocke var på jobbet.

Axel och jag åkte imorse, medan Jocke var hemma, och köpte rosbuskar, jordgubbsplantor och jord. Och visst fick vi till en fin jordgubbsrabatt:


...men det jag inte tog kort på var minuterna efter när Vilhelm gjorde illa fingret och Axel började äta jord och dra upp jordgubbsplantor. Jag hade en kund på jobbet igår som berättade att hon haft åtta barn vid min ålder, jag sa till henne att hon måste haft ett väldigt tålamod och hur mycket ork som helst. Nej, åtta barn blir det nog inte för min del.

Promenad för att Axel ska somna:


Axel vägrar somna. 

Förr i tiden när jag var ung fanns inte bilvägen ner till badplatsen utan man fick cykla den här lilla cykelvägen. Konstig känsla att se mina barn springa (åka vagn) på den väg jag inte själv gått på sedan jag var barn. Mycket har hänt sedan jag gick på den här cykelvägen senast.

Ny blir sjukgymnasten nöjd! Hon tipsade oss om att en studsmatta kunde vara bra för Vilhelms motorik så Jocke bytte till sig en studsmatta mot en platta öl, ett mycket bra byte tycker jag. Hoppandes går jättebra, Vilhelm har lärt sig hoppa jämfota på studsmattan men jag tror inte att han riktigt än kan göra det på vanlig mark, jag får fråga honom imorgon.


Hoppihoppihopp!

Imorgon får jag åka till jobbet och vila upp mig lite igen, i alla fall äta lunch i lugn och ro och gå på toa utan att någon ramlar ner någonstansifrån och behöver hjälp på en gång.

Tre år sedanMen så blev det ju inte (även om Axel definitivt inte ger oss någon sovmorgon, men han är i och för sig ganska duktig på art underhålla sig själv tills vi orkar gå upp). Kanske nästa barn?

5,45

Axel vaknade 5,45 imorse, alldeles för tidigt för min del men för att han inte skulle väcka Vilhelm gick han och jag upp och åt frukost. Två timmar senare när Jocke och Vilhelm vaknade var Axel trött och ville sova igen. Jag ville också sova men det gick ju inte eftersom jag var tvungen att åka till Köping och förse dess befolkning med medicin. 


Trött Axel.

Högtflygande planer

Vilhelm och jag var ute och gick en lång skogspromenad idag. Vi pratade om ditten och datten och jag frågade Vilhelm om han vill ha en moppe när han blir större. Hans svar:

- Nej, jag ska ha en rymdraket.

Svaret kom så självklart som om det var ett helt naturligt alternativ till moppe på 15-årsdagen. Det får väl bli så då.

Han säger så mycket roliga och smarta saker hela tiden, jag skulle vilja komma ihåg allt roligt han säger men det är svårt. Tur att jag kan skriva upp åtminstone vissa av dem här.

Vilhelm är snabb!


Axel har hittat på något roligt. Han gör så här och säger "Tiiii" (titt-ut):
Han har gått omkring både ute och inne idag, helt på eget initiativ. 

För varmt för mössa!


Ankor!

125%


Ser ni något? Förutom solnedgången? Nej, inte jag heller. Mamma har nämligen varit här och putsat mina fönster, helt frivilligt dessutom, hon måste vara tokig. Men fint blev det!

Jag och Axel gick på middagssovningspromenad till Kungsörs second hand igår. Jag hittade tre böcker till Vilhelm och Axel, en fleecejacka från polarn och pyret till Vilhelm och såna där klämmor som man klämmer fast duken med så att den inte blåser iväg. Jag hittade 33 kronor i fickan och räknade ut att det skulle räcka gott och väl, men så blev det inte. Bokpriset hade chockhöjts med 125% (från 2:- till 5:-, ojojoj) så helt plötsligt hade jag 7 kronor för lite istället och jag började fundera över vad jag skulle plocka bort. Men kassörskan sa att jag kunde betala resten en annan gång, sedan hade jag dåligt samvete resten av eftermiddagen så nästa gång tänker jag betala tillbaka med en ordentlig ränta. Åtminstone 100% så att jag kan sova gott om natten igen.

När jag kom hem med mitt dåliga samvete hade Vilhelm tvättat min bil och plockat en ny bukett vitsippor som jag kan ha på instrumentbrädan, den förra buketten hade legat där ett år men den är spårlöst försvunnen.Axel läser lite efter frukosten:


Vilhelm sov till klockan åtta men jag och Axel, mest Axel, vaknade redan klockan halv sju.

Nu ska jag läsa lite, det är kö på boken jag lånade av Linnéa i Sälen, allt tar sådan tid nu för tiden, jag har en annan bok jag försökt läsa färdigt sedan i somras och nu vet jag inte var jag lagt den.

Jo men jag försökte i alla fall

Jag lovade ett kort på Axel som går, den blev så här:
Han är snabb!

Småöronen

Men hur söt kan man vara egentligen? 

Korr 14 månader

Så här använder man ett garage:


Mycket intressant att de gör precis likadant vid samma korrigerade ålder - 14 månader är "Sitta-på-leksaker-åldern".

Axel fortsatte sitta på leksaker imorse:We have a walking baby!!

Axel går! Och med perfekt timing passade han på att lära sig gå när hela släkten var samlad för att fira Jockes 38-årsdag. Bildbevis kommer förhoppningsvis imorgon.


Under tiden fortsätter han rensa ur mitt nattygsbord varje morgon. 

Vilken morgon!

...men på ett positivt sätt! Jag gick upp i tid, duschade i lugn och ro och ensamhet innan Jocke åkte till jobbet, alla var glada och samarbetsvilliga och Vilhelm åt tre mackor till frukost. I god tid innan vi skulle åka klädde alla på sig, inget skrik när barnprogrammet skulle stängas av, och vi gick i lugn och frid ut till bilen och åkte till dagis. Väl där var Axel så glad över att få leka i sandlådan så att han inte ens ville ha en puss och kram innan jag åkte och Vilhelm vinkade (hyfsat) glatt när jag gick iväg. Lugn och ro, ingen stress. Så här ska alla mina dagislämningar vara från och med nu. Nyårslöfte.


Titta vem som lärt sig att sitta, inte stå och balansera, i fotöljen:Min lilla stora kille!

FÄRDIGA!!

Efter att ha balanserat på vansinnets rand i några dagar kom mamma och räddade mig igår genom att ta med sig barnen hem till sig (hon kom hit för att Jocke skulle sätta fast barnstolen i hennes bil och hon åkte härifrån med två gnälliga barn, som blev om förbytta när de fick veta att de skulle få följa med mormor hem). Oj, oj, oj vad mycket vi hann med under de få timmar vi var ensamma. På tio minuter hade vi rensat ur hela lekrummet/gästrummet/arbetsrummet/vårt nästa sovrum/vad vi nu ska kalla extrarummet på nedervåningen, sedan körde vi bara på tills hela rummet var organiserat, kartongerna med gamla leksaker utställda i tvättstugan, tvättstugan organiserad, saker körda till återvinningen, tavlor, speglar och dörrkrans upphängda, marsvinsburen städad, övervåningen städad och ommöblerad och vårt humör flera nivåer högre.
 
Men det bästa av allt - nu kan vi äntligen säga att flytten är avklarad, alla flyttlådor är uppackade och jag kan äntligen tänka på annat än flyttlådor och organisering hela tiden. Jag var ensam med Axel och Vilhelm idag på eftermiddagen när Jocke åkte till jobbet och för första gången på väldigt länge kunde jag ta mig tiden att bara sitta med dem på golvet och leka och läsa böcker utan att känna att jag egentligen borde göra något annat. Det känns som att jag missat flera månader av Axels utveckling, han har blivit så stor helt plötsligt och kan så mycket saker, han kan flera ord och är verkligen inte bara en bebis längre. Idag kröp han och hämtade flera böcker och kom sedan och satte sig i mitt knä för att vi skulle läsa dem, sedan ville han sjunga lite Imse Vimse Spindel och lite Klappa Lilla Magen och läsa lite mer. Lilla Axel har blivit stora Axel utan att jag märkt något alls.

Kan det här verkligen vara bekvämt?Huvudet är alltså till höger bakom kudden och han har vikit händerna och fötterna under sig som en katt. Om jag sovit så här skulle jag inte kunna röra mig på flera timmar men Axel studsar upp i samma sekund som han vaknar.

Påskharen

Påskharen kom och hälsade på i fredags, stackars Vilhelm missade den men han fick åtminstone ett mms från haren till pappas telefon där han/hon berättade att det låg något gömt i mormor och morfars trädgård:


Sedan var det bara att gå ut och leta! Vilhelm hittade en påse både till honom själv och till Axel. Men han funderade lite över varför påskharen hade varit på mormors jobb och hämtat påsarna, snart går det inte att lura honom längre. Jocke råkade försäga sig på kvällen och undrade om han ville ha ite av godiset han fått av mormor varpå Vilhelm mycket bestämt svarade "Inte mormor, påskharen!"Fyrtiotvå bilder på familjen Carlsson i snöhögLiten sjukling

Jocke hann jobba i två dagar innan det var dags för vab, jag skulle ju ha lämnat dem jättetidigt på dagis idag men det var bara att ge upp och ringa hem Jocke igen så att åtminstone en av oss kunde få ihop en hel arbetsdag. Man måste vabba strategiskt.

Liten sjuk Axel:


Ganska glad ändå. 

mammatexter.blogg.se

Bloggen om Vilhelm och Axel. Vilhelm föddes elva veckor för tidigt i september 2011 och lilla lillebror Axel kom fyra veckor tidigare än beräknat i december 2013

RSS 2.0