Bad och kladdkakaSkönt att det här äntligen är över:


Nu har vi lite mer normala temperaturer men imorgon blir det regn så då tänkte vi åka och köpa skor istället.
Vilhelm skrämmer mamma

Nu händer det saker, Vilhelms försiktighet är snart ett minne blott. Vi var och badade i Bergeforsen idag och Vilhelm sprang runt på stranden och i den omkringliggande skogen på egna små äventyr. Jag följde med honom på några turer men sedan ville Axel ha mat och då fortsatte Vilhelm kolla runt utan mig. Jocke hade hittat någon att prata med nere i vattnet så honom kunde vi inte räkna med heller... 

När vi badat färdigt åkte vi vidare för att köpa glass men hittade ett bra ställe där man kunde äta middag istället. Medan vi beställde gick Vilhelm till lekparken bredvid. Sedan var han borta! Jag hittade honom längst upp i klätterställningen, flera meter upp i ett torn där han stod och tittade på bilarna på motorvägen. Jag försökte att inte visa hur mycket mitt hjärta satt i halsgropen, jag vill ju inte skrämma honom när han väl börjat bli lite modigare, men jag frågade hur han kommit upp dit och om han ville ha hjälp ner. Han visade hur han hade klättrat och han ville minsann inte ha någon hjälp ner. När hans våfflor var serverade klättrade han ner från ställningen och åkte rutschkana sista biten. Modiga Vilhelm!

Axel badade också idag, han plaskade och stänkte och brydde sig inte om att han fick vatten i ansiktet, vi ska ta med honom till badhuset när vi kommer hem så kan han plaska utan att bli så kall. Visserligen är det varmt i vattnet men poolen är ännu varmare för en bebis.

Rutschkanan

Idag åkte vi med trotsmonstret och matvraket till leklandet Drakborgen i Sundsvall. Vilhelm hade somnat sent och vaknat tidigt så han var inte på sitt bästa humör men han hade roligt ändå. Jag är faktiskt ovanligt stolt över honom idag - han vågade äntligen åka rutschkana själv! Utan att någon av oss höll honom i handen! Min lilla gubbe som är så orolig över att ramla eller slå sig och som har sin dåliga motorik åkte helt själv nedför en, visserligen liten men ändå, rutschkana! Han var så stolt över sig själv "Såg du mamma! Jag kunde själv!". En stor dag trots trots.

Hans sjukgymnast sa redan i höstas att han hade tillräckligt bra motorik för att åka själv men det har tagit ett tag för honom att våga.
Det är lite annan fart i Axel, han slänger sig i bollhavet utan att bry sig om konsekvenserna, han sitter i en gåstol för första gången och börjar genast sparka med benen för att ta sig fram. Honom kommer vi få jaga mycket framöver har jag en känsla av.

140724
(Hoppas det var okej att jag lånade bilderna av dig Linnéa!)


Vi har varit på Tomat-Ås idag, där växer det tomater i långa banor och gurka i taket. Det var intressant tyckte Vilhelm men mest intressant van nog ändå lådan med legofordon i caféet och de gamla lastbilarna och traktorerna utanför växthuset. Vad Vilhelm skulle ha tyckt om Anders och vad de skulle ha kunnat diskutera avgasrör, motorhuvar och däck dagarna i ända.

30 plus

Varmt, varmt, varmt. Vi hade 30 grader redan när vi åt frukost så vi bestämde oss för att det fick bli IKEA idag.

Kvällsbadet:


Vilhelm tokar sig...:


Den här bilden är ganska typisk oss just nu, Vilhelm tokar sig, jag tar kort på tok-Vilhelm, Axel tittar beundrande på och Jocke håller ställningarna med barnen.Kök i fjorton olika vinklar

Så här blir köket!Köket är ett gräddvit från Ballingslöv med luckorna Meny. Vi lyxade till det lite extra och valde en självrengörande ugn, och oj vad jag längtar efter den ugnen, vår nuvarande ugn är en katastrof!

Ultimatum

Vi har ju tänkt att Vilhelm ska sluta både med blöjan och nappen nu i sommar och Vilhelm har tydligen vissa planer för mig också.

"Du ska sluta med ipaden mamma!" sa han till mig efter att han spelat färdigt sitt tågspel och skulle gå och lägga sig. I vanliga fall brukar han ge ipaden till mig när han går och lägger sig men det var tydligen sista gången för nu är det dags för mig att sluta med ipaden.

Tack och hej.

Liten sjukling

Stackars lilla Axel slipper inte undan Vilhelms förkylning, imorse vaknade han med 38,4 graders feber och massor med röda prickar på kroppen. Han har inte lika mycket feber ikväll men han är fortfarande prickig och lite varm. 

Här ligger han nu på min mage med Vilhelms shorts på sig:


Passar perfekt!

Julita

Eftersom jag jobbar hela den här veckan (utom på torsdag men då ska vi till Borlänge och rita upp vårt nya kök så det blir inte mycket familjetid) passade vi på att göra lite roliga familjesaker i helgen. Julita!
 
På Julita bor nämligen Pettson och Findus.
 
 
 
 
 
Jag tror faktiskt att Vilhelm saknar dagis lite, han blir som ett helt annat barn när han får vara i en grupp med andra barn, en liten busunge blir han!
 
Vilhelm tittar på klockan, han är väldigt fascinerad av kyrkklockor.
 

En hel dansbana för sig själv!
 
 
 
Jag tittar in i kameran, Vilhelm tittar på flygplan...
 

Brandbil från 1937:
 
 
Ett kort till mormor:
 
 
 
Och titta vilka vi träffade när vi var på väg ut - Pettson och Findus!
 
 
Mycket glad Vilhelm!
 
Sedan sov båda barnen gott på vägen hem.
 

Vi ska förresten byta ut Axels stol innan vi åker till Sundsvall, han har vuxit ur babyskyddet och jag tror inte han kommer acceptera att sitta ihopknölad i den lilla stolen i 45 mil.

Mat i ögat

Mat i ögat...


Det är inget som stör Axel! Maten han hade i ögat idag var sötpotatis mixat med morötter från landet (de första för säsongen!), yoghurt och rapsolja. Tydligen mycket gott, han åt en stor skål och sedan orkade han med en stor skål efterrätt också. Sen sov han väldigt gott hela natten.

Axel är så otålig nu för tiden, han vill vara med eller bli buren och har inte samma tålamod att ligga och leka själv. Om inte Vilhelm är i närheten förstås. 

"Leka, leka"


"Men vem är det som kommer här?"


"Lek med mig!"


Underhållning när jag lagar mat:


Slänga på golvet... Sånt Vilhelm brukade roa sig med hösten 2012 när jag var mammaledig och försökte få ihop några näringsriktiga måltider.

Vilhelms förkylning vill inte ge sig och vi har börjat med Flutide igen. Vilhelm kan själv!


Jocke och Vilhelm bakade chokladbollar och helt plötsligt kom han springande ut till mig och Axel i vardagsrummet, tog inhalatorn som jag glömt att plocka undan, andades några gånger, sa "Jag kan andas själv!!" Sedan sprang han tillbaka ut i köket och bakade vidare. Det är en rolig liten son jag har!
Göteborg!

Äntligen är alla Göteborgsbilder inladdade i datorn. Håll till godo!
 
Måndag
Jag: - Kan du skratta lite lagom Vilhelm?
Vilhelm: - HAHAHA!!
 
 
Lunchpaus i Laxå:
 
 
Axel var lite sur över att inte få smaka på pommes fritten, men någonstans måste ju till och med jag dra en gräns för vad jag stoppar i min bebis.
 
Här hittade vi Vilhelms drömsoffa:
 

Sedan flöt allt på utan större problem ända fram till Alingsås. Då hade Axel definitivt tröttnat på att sitta fastspänd i sin stol och skrek hela vägen fram till hotellet. Trots skrikande bebis i baksätet lyckades vi hitta fram genom vägbyggen och omledningar av trafik med bara en felkörning. Väl framme var det bråttom till lekrummet för att få sprattla av sig lite energi. Vilhelm hittade (såklart!) ett tåg att leka med.
 
 
Vilhelm på Kinarestaurang:
 

 
Tisdag
 
På tisdagen skulle det regna hela dagen men när vi vaknade sken solen från klar himmel och vi bestämde oss för att chansa på att det skulle bli en hyfsat regnfri dag och åka till Liseberg.
 
Men först en ordentlig hotellfrukost!
 
 
Jag är så stolt över båda mina pojkar och vilket tålamod de har när det gäller att sitta och äta länge, länge. De står ut med timmeslånga hotellfrukostar och restaurangbesök där man måste sitta och vänta på maten, utan att klaga. Så duktiga! Vilhelm verkar tycka det är roligt att sitta och äta och prata i lugn och ro och Axel är nöjd om han får ligga i vagnen och leka med något eller sitta med vid bordet och titta på sin stora kärlek Vilhelm.
 
I alla fall. Liseberg. Och för att ta sig dit måste man åka.... SPÅRVAGN!! Vilhelm trodde inte det var sant när han förstod att vi skulle åka spårvagn. Han var totalt överlycklig!
 
 
 
Vi stannade på Nordstan och köpte ett par gummistövlar och en ny tandkräm till Vilhelm, de låg båda kvar hemma. Sedan vidare med en till spårvagn och Vilhelm som oavbrutet pratade om att vi satt på en spårvagn och inte på en buss.
 
Liseberg:
 
 

Vi kom liksom inte längre än hit - Kaninlandet. Där blev vi kvar hela dagen:
 
 
 
 
 
"Den karusellen vill jag åka!"
 
 
Han pekade på barn-berg-och-dal-banan. Den gjorde honom lika glad som spårvagnen. "Vi körde RALLYYY!!!". Det gick fort i kurvorna, jag blev nästan lite yr i huvudet, jag är för gammal för sånt här.
 
Farfarsbilarna:
 
 
 
 
Radiobilarna:
 
 
Dans med kaninerna:
 
 
 
Kolla in avgassystemet på kaninens motorcykel:
 
 
Den hoppande karusellen, jätterolig den också!
 
 
Efter sex timmars karusellåkande och lekande hade till och med Vilhelm fått nog och tyckte att vi skulle åka tillbaka till hotellet.
På väg tillbaka tog vi en annan väg - den förbi Chalmers och Medicinareberget där jag tillbringat fyra år av mitt liv. Det brydde sig Vilhelm inte så väldigt mycket om, det han däremot brydde sig om var tunneln mellan Liseberg och Chalmers. Mycket spännande! Axel somnade i selen:
 
 
Det blev många intryck på en dag.
 
Utanför Feskekörka:
 
 
Glad och nytvättad Axel:
 
 
Trötta familjen i Vilhelms gigantiska säng:
 
 
Onsdag
 
Onsdag var dagen då regnet kom. Men bara som en jätteskur mitt på dagen så hann med lite turistande ändå.
 
Paddan:
 
 
 
Axel och Vilhelm var så stiliga i sina flytvästar!
 
När vi klev av Paddan kom regnet och vi stod och väntade under Teaterns tak innan vi bestämde oss för att gå till Alfons Åberg-huset. Vi kom dit precis vid lunch. Det var jätterörigt, alla barn som varit där hela förmiddagen började bli trötta och hungriga och alla föräldrar var trötta och sura och satt bara med sina mobiler och hade ingen koll på vad barnen höll på med. Efter lunch började många gå hem och då blev det lite lugnare och både Vilhelm och Axel hade en rolig eftermiddag.
 
 
 
Ett tåg. Så klart!
 
 
 
 
 
 
Trädgårdsföreningen:
 
 
Inte dra i blommorna Axel!
 
 
Dagen avslutades i lekparken i Trädgårdsföreningen där vi mötte upp Jockes bror för en liten pratstund innan vi skulle vidare åt varsitt håll.
 

Idag blev det sushi till middag, det var den restaurangen som verkade lugnast. Det var ett bra val - ägaren hade också en tvååring där hemma så han visste precis hur mycket (lite) de äter, därför fick Vilhelm sex risbollar att tugga på och det var alldeles lagom för honom.
 
 
 
Torsdag
 
Åka hem. Både Vilhelm och Axel var trötta efter veckan och somnade så fort vi satte oss i bilen så vi körde på till Götene där vi stannade och åt lunch och lekte lite. Sedan blev det glass i Örebro innan vi var hemma.
 
 
 
Stackars Axel fick inte smaka på glassen heller trots att han väldigt gärna ville.
 
På kvällen när innan Vilhelm skulle sova frågade han när vi skulle åka till Göteborg igen. Det får väl bli nästa år igen då! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Må livets lycka min Facebook smycka


....tänkte jag och redigerade bort tvätthögen innan jag la ut bilden på Vilhelms roliga frisyr på Instagram.
Stomrest

Huset igår:


Stomrest och låsbart. Nästa vecka ska de börja invändigt. Igår var vi där och städade upp efter snickarna, Vilhelm hjälpte också till tills han halkade och slog sig lite, då blev han arg och satte sig och fikade istället.

Axel sov i vagnen tills vi var nästan färdiga men när han vaknade hade han absolut ingen lust att sitta i vagnen mer. Det fick han höra ändå eftersom det inte är helt lätt att lasta brädor på en släpkörra med bebis på armen. Vilhelm tog sitt ansvar som storebror och höll Axel sällskap. Jag frågade om han ville gå och skoja lite med Axel så att han blev glad igen. "Skoj skoj" gick han och sa till Axel. Men det funkade i alla fall och Axel blev glad igen. När Axel blev lite sur igen gick Vilhelm dit och pratade och gav Axel nappen.

Så liten och så omtänksam!


Liten fågel

När jag var på väg till faster Inga för att mata hennes katter satt en liten fågelunge bredvid vägen. Jag hoppades på att den skulle ha försvunnit tills jag kom tillbaka men den hade istället hoppat ut mitt på vägen och rullat ihop sig till en liten boll. Vad gör man? Hade jag lämnat honom hade han blivit överkörd eller uppäten av katten som smög omkring lite längre bort. Nu bor han i en liten låda i marsvinsburen och har blivit matad av Jocke med gröt och flugor. Lever han/hon tills imorgon får vi ta och ringa till Strömsholm och höra efter vad vi ska hitta på.

Lillpippin:


Vilhelm kollar in nya lillebror:


Gårdagen var faktiskt inte bara katastrof. Vilhelm hade roligt obset och visade mig att han visst kan simma!Min tokiga lilla gubbe!
Arrrgggg!

Fruktansvärd dag. Ingen glass, ingen ro, bara gnäll. Och skrik. Och felval. Vi får skylla oss själva som lät honom vara uppe för länge igår, från och med nu är det klockan 19 som gäller. Inte en sekund senare. Men det kommer nog i praktiken bli mer 20 ändå.
 
Felval. Hur kunde vi tycka att det var en bra idé att sätta en vit dörr på ett vitt hus?? Speciellt eftersom jag alltid velat ha en röd eller grön dörr! Dum. I. Huvudet. Eller bara trött. Vi gjorde alla val när Axel var relativt nyfödd så ingen av oss var väl så där väldigt klara i huvudet. Vi får byta ut den. Hoppas på ett inbrottsförsök som förstör dörren. Eller så kanske det inte blir så fruktansvärt som det känns just nu, det kanske kommer se riktigt trevligt ut.
 
Huset idag:
 
 
 
De säger att allt utvändigt ska vara färdigmonterat tills på fredag, det blir spännande att se hur det blir när det är färdigt!
 
Bvc idag:
 
Axel - 68 cm, ca 8 kilo (7,8? Jag har redan glömt...)
Vilhelm - 91 cm, exakt 12,35 kilo
 
Konstigt det där att Vilhelms vikt sätter sig som berget i mitt minne medan Axels vikt flyger iväg ur mitt huvud så fort jag lyft bort honom från vågen. Båda följer i alla fall sina kurvor perfekt, Axel har till och med kommit ikapp normalkurvan på längden och nästan, nästan på vikten. Vilhelm ligger en kurva under på längden och 1,5 under på vikten. Huvudsaken är att han växer på längden så får det vara hur det vill med vikten.
 
Imorgon blir det bad i Skillinge udd med Vilhelms små kompisar Elma, Signe och Alfred och Axels lilla kompis Ville. Vilhelm har sagt att han tänker skrika imorgon också så vi får väl se hur det går med den trevliga badutflykten. Men jag ska faktiskt inte klaga, mesta delen av tiden är han den gulligaste och mest omtänksamma man kan tänka sig. Får han bara tillräckligt med sömn och ett blodsocker på lagom nivå är det inga problem, han är precis lika känslig för blodsockerfall och dålig sömn som sin mamma.
 
 

Helg!

Min fredag blev till måndag och min måndag blev till fredag men nu är arbetsveckan slut och jag har helg tills på torsdag. Jag har precis fixat lite med höstens resa, bokat sittplatser som både har bra utsikt över vingen (motorerna!), nära toaletten (vi har börjat med potträningen idag så han borde ju vara rumsren till oktober men man vet aldrig) och nära en tv-skärm (men man får kanske ta med sig ipaden?). Och så har jag beställt vegetarisk mat till mig, det fanns många alternativ att välja på men Jocke ville varken ha diabeteskost eller halal utan sin gamla vanliga tråkiga mat.

Imorgon ska vi till BVC och väga tjockis-Axel, jag ska passa på att väga Vilhelm också. Sedan tänkte vi åka till Eskilstuna och köpa en sån där Slagstaglass som alla pratar om, om inte annat så är det ju åtminstone bra för Vilhelms vikt.

Har jag redan visat de här bilderna? Annars kommer de här igen. Pappas lilla bebis!
Hosta

Vilhelm har fått en riktigt jobbig hosta sedan vi kom tillbaka från Göteborg. Det var väl den där stadsluften som satte sig i lungorna på lilla killen från landet. Men han är ganska glad ändå. Idag var han och Axel bjudna på poolparty hos Elma och Ville som fått en ny plaskpool och det hade tydligen varit jätteroligt (jag var på jobbet så jag missade alltihopa...)

Vi har börjat införa lite, lite lördagsgodis. Vilhelm är som tur är inte så där väldigt intresserad av godiset men några bitar brukar han åtminstone äta. Igår blev det ett Kinderägg, som blev mycket kladdigt i den här värmen.


Axel förstår inte varför han ska ligga kvar på lekmattan när den vanliga mattan är så mycket roligare.


Han börjar bli riktigt duktig på att vrida och vända sig för att ta sig åt det håll han vill komma till, vilket oftast är det hållet där Vilhelm finns, och försöker få upp rumpan i krypposition men den är fortfarande lite för tung!

Nu ska jag ta och sova lite om Vilhelms hosta tillåter, imorgon är det jobbdags igen.
Sushi


Jo ni ser rätt. Vilhelm det lilla underbarnet äter sitt ris med pinnar. 

Göte-la-borg

Det blev Liseberg idag, regnovädret visade sig vara inställt. Några bilder, resten kommer när vi är hemma (skittelefon... Vill inte ladda upp bilder...)

Vi har förberett oss inför resan genom att titta på spårvagnar på youtube så Vilhelm var ju helt på det klara med vad en spårvagn är men han hade nog inte räknat med att vi skulle åka med i en. Så här såg han ut hela färden:


Totalt överlycklig! Han pratade hela tiden och sa att "det här är ingen buss mamma, det är en spårvagn!". När vi åkte genom tunneln vid Chalmers visste lyckan inga gränser. Vilket äventyr!

Kaninlandet på Liseberg:


Vi kom inte så mycket längre, vi blev kvar här och åkte ksruseller hela dagen. Till slut, efter nästan sex timmars karusellåkande, sa han "Nu vill jag åka hem och sova", så det gjorde vi. Ikväll somnade han på bara någon minut, igår tog det väldigt lång tid. Han är inte van att ha sällskap när han ska sova men ikväll var han så trött att han inte brydde sig om oss.

Axel. Lite trött han också på vägen tillbaka till hotellet.


Vilhelm åt en korv på Liseberg men Jocke och jag ville ha något lite exklusivare. Räkor!


Vilhelm tyckte det luktade en liten aning illa i Feskekörka och det kan jag nog hålla med om men vi fick i alla fall med oss en väldigt god middag därifrån. Jag tog någon slags lax med pasta och Jocke åt någon lax/räk/curry/chilipasta.

Ikväll. Nu är jag så trött att jag nästan mår illa. Jag ska inte vara uppe länge idag. Bebis på magen precis som varje kväll:


Familjeselfie. Har vi lite tur får vi med Vilhelm imorgon. 

mammatexter.blogg.se

Bloggen om Vilhelm och Axel. Vilhelm föddes elva veckor för tidigt i september 2011 och lilla lillebror Axel kom fyra veckor tidigare än beräknat i december 2013

RSS 2.0